Bëhet thirrje që të përgatitet Qeveria e ardhshme për Procesin e Berlinit në 2020-në                                            

Demokraci Plus (D+) në bashkëpunim me Fondacionin Konrad Adenauer (KAS) mbajtën konferencë lidhur me Procesin e Berlinit, obligimet për Sundim të Ligjit dhe Mirëqeverisjen.
Ne këtë konferencë morën pjesë përfaqësuesë të LDK-së dhe VV, si dhe përfaqësues të shoqërisë civile, ku u diskutua rreth përgatitjeve për agjendën e Procesit të Berlinit dhe përmbushjen e obligimeve të marrura nga Kosova në këtë proces.

Granit Tërnava nga KAS tha se Kosova ka përfituar shumë nga ky proces, por vuri në pah se në raport me Serbinë duhet të merret më shumë parasysh procesi i Berlinit, për t’u zgjidhur disa probleme, duke shpresuar se Qeveria e re do të fokusohet më shumë në këtë proces.

Jetmir Bakija nga D+ prezantoi studimin, “Obligimet nga ‘Procesi i Berlinit’ për Studim të Ligjit dhe Mirëqeverisje”. Ai tha se ky studim përqendrohet në obligimet që ka marrë Qeveria e Kosovës në këtë proces dhe premtimet për mirëqeverisje dhe sundim të ligjit, kur dihet se edhe D+ fokusohet në këto pika.

Z. Avdullah Hoti, nga LDK tha se përfitimet nga ky proces nuk janë të pakta, por përmendi disa sfida të Kosovës që lidhen me këtë proces, duke thënë se duhet strategji nacionale për t’i adresuar këto sfida.

“Përfitimet nga ky proces janë se është hera e parë që Kosova është trajtuar plotësisht e barabartë si vendet e tjera, edhe pse përfaqësimi në tri takimet e para ishte me fusnotë. Mosmarrëveshjet që kemi me Serbinë vazhdojnë ta pengojnë këtë proces. Po i përmend disa sfida: sfidat e brendshme që ne vetë ia krijojmë vetës, paqëndrueshmëria e brendshme politike, zgjedhjet e shpeshta, paqëndrueshmëria institucionale, institucionet e dobëta etj”, tha ai.

Znj. Albulena Haxhiu nga VV theksoi se në përgjithësi sa i përket rrugëtimit të Kosovës në BE, nevojitet një qasje e re.

“Duhet të ketë një qasje ndryshe, një mendësi të re në rrugëtimin evropian dhe në përgjithësi në politikën e jashtme. Ajo çfarë kemi marrë si mesazh nga procesi i Berlinit është se vendet e Ballkanit nuk kanë perspektivë, nëse nuk i rregullojnë punët e tyre ‘punët e shtëpisë’. Kështu, fokusi vendoset te sundimi i ligjit, sepse Kosova ka më së shumti probleme me këtë”, tha ajo.

Ehat Miftaraj, nga Instituti i Kosovës për Drejtësi u shpreh se zotimet që janë dhënë nga zyrtarët tanë sa i përket procesit të Berlinit, kanë mbetur në letër dhe nuk kanë ndryshuar diçka për të mirë, por pret që Qeveria e ardhshme të fokusohet më shumë në këtë proces.

Allen Meta nga D4D u shpreh se Qeveritë deri më tani nuk kanë qenë transparente dhe si të tilla edhe shoqëria civile dhe qytetarët nuk kanë ditur mjaftueshëm se çfarë po ndodh me procesin e Berlinit, kështu që zotimet kanë mbetur në zyret e ministrive. Sipas tij, edhe problemet bilaterale konkretisht raporti i Kosovës me Serbinë kanë bërë që të stagnoj ky proces.

Studimin e D+ e gjeni KËTU.